Argument för fiber


När vi gjort utvärdering av läget och spaning på framtiden har vi kommit fram till följande argument för att genomföra projektet och att som fastighetsägare dra in fiber:

  • Bättre förutsättningar för företagDe flesta företag är idag beroende av en väl fungerande bredband. Framförallt gäller detta tjänsteföretag där t ex videokonferenser är vardag. Ett fibernät skulle skapa möjligheter för dessa även i Sanda och Västergarn. Detsamma gäller för distansarbete, t ex sommarboende som skulle kunna skriva sig på Gotland och behålla jobbet i Stockholm och arbeta via videolänk.
  • Bättre förutsättningar för studerande – Distansutbildningar använder sig av strömmande video och videokonferens i utbildningen. Ett fibernät skulle göra att man kan plugga extra mot ett nätuniversitet.
  • Bli väl rustad för framtidens nätanvändande – Om man ser 5 år tillbaka i tiden så skulle det vara otänkbart med PLAY-kanaler, IPTV och så vidare. För 10 år sedan använde de flesta i Sverige internet via uppringt modem. Det är bara att tänka sig hur det kommer att se ut om ytterligare 5 år… eller 10 år.
  • Men 4G då? – Mobilt bredband kommer aldrig att vara mer än ett komplement till fiber då det inte får vara fler än 16 uppkopplade per antenn, antenner måste dessutom stå med några hundra meters mellanrum för att nå höga hastigheter och så måste det vara fiber framdraget till antennen. Inte speciellt troligt att Gotländska landsbygden får 4G inom överskådlig tid alltså. Om vi skall jämföra med utbyggnaden av 3G så har långt ifrån alla på landsbygden fortfarande inte fullgod täckning efter 5 års utbyggnad.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s