Frågor och svar


Det har kommit in många frågor om hur införandet av fiber i Sanda och Västergarn kommer att gå till och vad som händer efter vi har byggt fibernätet. Denna sida kommer att räta ut de vanligaste frågorna. Om du har någon fråga som du inte hittar information om på hemsidan, tveka inte att skicka ett mail till styrelsen. Om vi inte kan svara på det direkt, så tar vi reda på svaret.

Vad förbinder jag mig till om jag blir medlem i föreningen? Ingenting. Medlemskap är en förutsättning för att senare kunna skriva på anslutningsavtal, men det är inget tvång att man gör det.

I underlaget står det att föreningen vill ha möjligheten att ta lån, varför? Insatserna från medlemmarna är inte hela finansieringen. En hel del kommer från bidra från Telia och regionen. De kommer vi inte att få förrän nätet är slutbesiktat. Däremellan måste vi betala våra leverantörer och får därför problem med likviditeten. Om vi tar ett lån under de månaderna skulle problemet vara löst.

Kommer det att tillkomma några administrativa avgifter? Administrativa avgifter betalas av medlemsavgiften (200 kr/år). På grund av att vi är ideella kan vi hålla kostnaderna nere. De andra avgifterna är inbakade i de 350kr/mån som abonnemanget kostar. Av dom behåller vi 51 kronor som finansierar underhåll av nätet.

Kommer det att vara billigare att ansluta om man bor närmare i en tätbebyggd del av Sanda/Västergarn eller nära en anslutningspunkt? Nej. Vi har en solidarisk modell för anslutningsavgifter som gör att alla kommer att betala lika, oavsett hur dyrt det är att gräva fram till den aktuella fastigheten. Det blir det mest rättvisa sättet att ta betalt och alla får samma förutsättningar.

Varför skall vi ansluta till fiber när det fungerar så bra idag? Det vanligaste sättet att ansluta till internet idag är via telefonnätet. Telia/Skanova har sagt att man kommer att stänga ner telenätet på Gotland med start nästa år. Det enda sättet att komma åt internet då blir via fiber eller mobilnätet. De som använt det mobila bredbandsnätet under sommaren 2011 vet att det inte är speciellt stabilt. Det har stängts ner vid flera tillfällen. Fibernätet är betydligt mindre sårbart.

Varför gör vi detta arbete åt Telia? Vi gör utbyggnaden för oss själva. Telia kommer till en början att vara operatör, men det finns inget på sikt som låser oss till dom. De erbjuder dessutom att betala 6000kr per fastighet om vi väljer dom och binder vårt avtal på 10 år, så visst bidrar dom. Mycket talar dessutom för att dom under bindningstiden kommer att släppa in andra operatörer i det nät dom har kontrakt på. På så sätt är det precis samma upplägg som när man byggde ut elnätet och telenätet i Sverige. Det var mindre sockenföreningar som sedan gick upp i Vattenfall och Televerket. Att fiberprojekten skulle tas upp av ett statligt verk är idag inte speciellt troligt, men någon sorts paraplyorganisation kommer det nog att bli för att kunna pressa priserna hos leverantörerna.

Kommer man att kunna ansluta sig om t ex 2 år? Ja, det kommer att gå. Dock kommer det att vara mycket dyrare. I projektet som pågår nu har vi bidrag från både Region Gotland och Telia. Dessa bidrag kommer vi att dela upp på de fastigheter som ansluter sig i första skedet. Dessutom kommer vi att upphandla grävning och material till flera hundra fastigheter på ett bräde. Det gör att vi kommer att få bättre priser nu än om vi skulle beställa till en ett fåtal fastigheter vid ett senare skede.

Vem kommer att stå för underhållet av nätet och vem ringer man om det inte fungerar? Vi kommer att köpa in tjänsten underhåll från ett företag med erfarenhet och kompetens. Det kan till exempel bli ElTel som sköter Telias/Skanovas nät. Det kommer att vara dom man ringer om anslutningen inte skulle fungera.

När jag ringer Telias kundtjänst säger dom att dom inte kommer att släcka telefonnätet på Gotland, säger ni bara så för att få fler medlemmar? Telia och Skanova har tydligt gått ut med att de kommer att lägga ner telefonnätet på Gotland och enda sättet att ringa för oss gotlänningar kommer i framtiden att vara via mobiltelefoni eller fiber (IP-telefoni). Tyvärr har denna information inte nått kundtjänsten.

Skall man säga upp telefon/bredband/TV-abonnemang nu så att man slipper dubbla kostnader? Det är upp till en själv. Det är dock riskabelt i och med att vi inte vet exakt när vi kommer att köra igång plus att det kan vara inkörningsproblem så vårt råd är att hellre riskera att ha dubbla kostnader ett tag än att riskera att stå utan telefon och bredband om det drar ut på tiden.

Nu är det mycket åska i luften, hur känslig är bredbandsutrustningen för åska? Risken att blixten skulle komma in genom fibertråden är obefintligt i och med att den inte leder ström. Risken finns dock fortfarande att ett nedslag i elledningen kan slå ut utrustningen. I och med att man kopplar in SMART-boxen till första uttaget finns fortfarande risken att den blir utslagen av åsknedslag i teleledningen. Detta löser man genom att låta klippa av inkommande teleledning när man fått alla tjänster att fungera med fiber.

Kan man ha flera telefonnummer via en fiberanslutning? Tyvärr är det bara möjligt att ansluta ett telefonnummer via denna tjänst i och med att den är anpassad för privatpersoner.

Annonser

14 kommentarer till Frågor och svar

 1. Jan Olsson skriver:

  Hej! Nu pågår projektering av fiberkabel både i Sanda samt Fröjel. Vi i Klinte har blivit tillfrågade om att ansluta oss till Fröjelnätet. Det tycks råda olika uppfattningar om hur gränserna mellan de olika föreningarna lämpligen ska dras. Det första muntliga beskedet som vi i nordöstra delen av Klinte fick var att ”ni ska få från Sanda enligt Skanova”.Föreningarna bör lämpligen diskutera med varandra hur gränserna ska vara ur geogragfisk och ekonomisk synpunkt.

  • svfiber skriver:

   Diskussioner pågår mellan föreningarna. Det tråkiga är att Skanova lägger sig i och säger saker som inte stämmer. Vi i Sanda Västergarn har aldrig haft någon diskussion med Skanova om vilka fastigheter utanför vårat upptagningsområde vi skall erbjuda medlemskap.

   Olof
   SV-fiber

 2. Kaj o Marie-Louise Wirén skriver:

  Vi är medlemmar o kommer på fibermötet lördag.
  Den gröna plippen på kartan saknas för Stelor 158.
  Mvh Kaj W

 3. ole söderblom skriver:

  Hej Fiber-gruppen.
  Vi är medlemmar och tänker
  fullfölja engagemanget hela vägen.
  Ja, med andra ord.
  Tyvärr kan vi inte närvara på mötet.

  Mvh
  Ole & Madeleine Söderblom

  • svfiber skriver:

   Hej,
   Kul att ni är med på fibertåget. Synd att ni inte kan komma. Hoppas besluten går er väg även om ni inte kan medverka.

   Hälsningar
   Olof Nysten
   SV-Fiber

 4. Marie-Louise & Inge Jalmelid skriver:

  Hej
  Vi har en del frågor om TV paketet.
  Ingår krypteringsavgiften på 49kr/mån i paketpriset.
  Om vi vill ha en inspelningsbar digitalbox så kostar det 100kr/mån i 18 i månader är det möjligt att förhandla fram ett bättre pris.Det är säkert många som tänker skaffa sig.

 5. Anders Eklund skriver:

  Hej,
  Om fiber går sönder på grund av åverkan under drift vem kommer att stå för kostnaden föreningen eller fastighetsägaren?. Vart går gränsen för ansvaret mellan föreningen och fastighetsägaren vid tomtgränsen, husväggen eller vid fibersvetsdosan?
  Vart kan jag hitta den informationen?
  Och en sista fråga vad kan det kosta att laga fiber?

  • svfiber skriver:

   Hej Anders,
   Medlemmen ansvarar själv för åverkan som sker på egen tomt. Vad kostnaden blir kan variera beroende på förutsättningarna så det är svårt att säga något om.

   Hälsningar
   Olof Nysten

 6. Torbjörn Olsson skriver:

  Hej,
  Vi är en andelsförening på Lästigen 2 i Sanda. Vi har nu fått en faktura från Telia där de fakturerar ”säker surf 1 och säker surf 2” säker surf 2 är rabatterad till 100%. vad betyder detta? behöver vi två ”licenser”? och kommer rabatten att gälla i framtiden?

 7. Mats skriver:

  Hej,

  Jag har hört mycket om fiberdragningarna på ön och då min bror på fastlandet i veckan fick fiber inkopplat för 13000 kr genom Telia har jag börjat tittat närmare på saken. När jag läser informationen här på Sandas och Västergarns fibersidor, vilka jag hittade genom Google, blir jag både glad och bekymrad. Glad för initiativet och bekymrad för det jag läser. Därför vill jag försöka förstå det här projektet bättre och vad det kan komma att innebära för mig och min familj om vi skulle vilja få fiber till vår fastighet.

  Om vi vill ha fiber till sin fastighet är det alltså enligt följande sammanfattning:
  Vi ska betala hiskeliga 25.000 kr i ”anslutning/insats och för det får vi ingenting konkret, mer än att vi vet att fibern redan ligger i gatan utanför. Vi fattade det som att dessa kostnader skulle delas mellan hushållen och får stöd av Region Gotland. Om fler ansluter sig borde avgiften bli lägre och lägre. Jag har hört ryktesvägen att avgiften ligger på snarare 15.000 kr än 25.000 kr. När man startade den ekonomiska föreningen visste man ju inte antalet framtida medlemmar så priset på den ofattbara summan 25.000 kr måste vara lägre idag. Vad gäller?

  När vi sedermera betalat denna skyhöga summa så är det fortfarande väldigt mycket mer pengar och väldigt långt till något internet via fiber i vår fastighet. En uppkoppling som vi för övrigt redan har idag via telefonjacket och försörjer just telefoni, TV och vårt 20Mbit snabba bredband i vårt hem. Detta alltså UTAN fiber och till samma månadskostnad. Det är nu i slutet av 2013 och enligt Er skulle alla ledningar på ön börjat monterats ned sedan länge (alltså för snart 1-2 år sedan). Knappast troligt att det kommer hända, skulle vi vilja påstå.

  När 25.000 kr är betalda så ska plånboken öppnas igen för att en EGEN grävning på den egna fastigheten ska göras. Då måste en lokal entreprenör anlitas vilket är en kostnad som inte anges bland dessa sidor vad jag har kunnat se. Är YTTERLIGARE 10.000 kr för ett sådant arbete ett rimligt antagande? Helt otroligt i så fall.

  Efter dessa oerhörda kostnader, nu uppe i 35.000 kr, för att få en produkt vi redan har ska vi enligt §4 i anslutningsavtalet därtill även vara beredd att röja sly och ska koka kaffe till de som arbetar med indragningen (vet ingen som gillar tvång och vi bjuder gärna frivilligt på en kopp till alla som har vägen förbi ändå). När väl fibernätet är indraget, kaffet har kokats och slyet har röjts står vi med två avtal som gör oss helt livegna i dessa frågor framöver.

  Det ena är avtal med den ekonomiska förenigen (som felaktigt kallar sig ideell här ovan) och det andra är med Telia i TIO år (!). Helt otroligt ofördelaktig deal! Det innebär att vi BARA kan använda Telias produkter och tjänster i ett helt decennium och vi förbinder oss att betala flera administrativa avgifter till en förening som vi för en dag sedan inte ens visste att den fanns. Vi trodde först detta var en deal mellan oss och Telia, utan mellanhänder.

  Nästa exempel på livegenhet utöver bundenheten till EN leverantör och nästan än värre, är att denna fiberförening enligt stadgarna ger sig rätt att enligt §7 i anslutningsavtalet STÄNGA AV vårt dyrköpta abonnemang om vi ”belastar” nätet på ett ”onormalt sätt”. Nu är det knappast troligt att detta skulle ske, men det är principen som är hårresande. Man talar heller inte om vad ”onormalt” innebär vilket är synnerligen märkligt, om man själv vill ge sig den egenmäktiga rätten. Betalar vi för 100Mbit har vi rätt att använda denna brandbredd dygnet om – om nu det är detta som avses med ”onormalt”. Eller är det föreningens sak att avgöra vad medlemmarna besöker för sajter och är det dessa som ska klassas som ”onormala”. Vänligen definiera!

  Jag är verkligen besviken på den här dealen och upplägget känns inte transparent. Någon tjänar pengar på det här och vi som eventuell kund har ingen möjlighet till alternativ. Det är mycket pengar man begär dessutom, i kombination med en stor portion egenmakt med mycket byråkrati. Vi drar öronen åt sig om man vill framställa sig som kostnadseffektiv och därmed kallar sig ”ideell” när man egentligen är en ekonomisk förening. Syftet med en ekonomisk är ekonomiska intressen inte ideella.

  Vi beklagar vår negativa känsla kring detta, men det är helt och hållet en spegling av det vi tagit del av i dessa sidor. Vi hoppas vi har misstolkat viktiga delar i det vi skrivit ovan och hoppas vi kan få klara besked på de frågor som framförts.

  Ingen här har egentligen något emot kaffekokande så länge det är FRI VILJA, men att läsa om en fiberinstallation som mer börjar likna en involvering liknande en bostadsrättsförening med städdagar och frånskrivningar känns oerhört märkligt. Vill man ha en bredbandsinstallation som en social företeelse kan man istället träffas på cafét i Sanda eller i Bygdegården. Det kostar inte 35.000 kr i inträde där och kaffet har kokats till gäster och inte som en bestämmelse i ett avtal.

  Bekymrad och besviken Sandabo

  • svfiber skriver:

   Hej,
   Jag skall försöka svara så sakligt som möjligt på denna kommentar. Som tur är stämmer väldigt få av dina påhopp.

   De som anslöt sig från början till föreningsnätet betalade, efter återbetalning av överskottet, ett netto på 13.000 kronor precis som din bror. Denna kostnad kunde vi hålla i och med att många anslöt sig samtidigt och vi kunde då göra en gemensam upphandling samtidigt som vi delade de offentliga bidrag vi fick på de som kom med från början. På så sätt kunde vi locka många medlemmar att ansluta sig.

   När det kommer till kostnaden så vet jag inte vart du fått 25.000 kronor ifrån. I dagsläget kostar det 20.000 kronor plus upparbetade kostnader i form av grävning och fibrering för nytillkomna. Detta för att även nya måste betala sin del av stamnätet, dock utan att kunna ta del av någon offentlig finansiering, samtidigt är det mycket dyrare att få ut en hantverkare eller grävare att koppla upp en fastighet än att koppla upp 320.

   Jag vet inte vad du har hittat för anslutningsavtalet, men §4 i det som länkas på dokumentsidan reglerar inte röjning.

   Kopparnätet har börjat släckas ner på Gotland. Det är inget vi har hittat på. Skanova/Telia fick dock göra en paus i nedsläckningen, men den beräknas fortsätta nästa år.

   När det gäller Telia-avatalet så är medlemmen inte bunden i 10 år, inte heller har Telia ensamrätt på föreningens nät, de hyr bara kapacitet. Det är därför fullt möjligt att andra kan teckna avtal med oss även om det kräver lite ombyggnad av vissa delar av nätet.

   Vi har precis som alla andra nätägare rätt att stänga av fastigheter som missbrukar sin anslutning grovt. Detta står med i de flesta nyttjandeavtal.

   Mot slutet av ditt inlägg blir jag uppriktigt sagt förbannad på dig. Detta är en förening som drivs ideellt av människor som lägger ner stor del av sin fritid på detta projekt. Det finns inga vinstintressen från någon. Det enda vi styrelseledamöter får i ersättning är ersättning för våra utlägg och ett arvode på cirka 2.000 kr per person och år, vilket egentligen täcker de bilkörningar med mera som är för små för att redovisa. Vi har en professionell jurist som granskar vår verksamhet nitiskt och inte har något annat än beröm att ge styrelsen för sitt arbete. Om du har belägg för dina påhopp om att ”någon” tjänar pengar på detta kan jag gärna besvara dessa.

   Olof Nysten
   Vice ordförande och en av initiativtagarna till SV-Fiber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s